Episode 148 – Skräckdrömcirkeln – Pontus Wasling

🎙️ Välkommen till Skräckdrömcirkeln – ditt nya favoritställe att djupdyka ner i det övernaturliga och hemska! I detta avsnitt år du följa med och utforska sömnens fascinerande värld, tillsammans med sömnforskaren Pontus Wasling som guide genom mardrömmarnas labyrint. Prenumerera på podcasten, dela med dig till dina vänner så utlovas kärlek från både era vänner och Freddy Krueger!!

Hjärnforskare och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Pontus Waslings forskning handlar om sömnens funktion, neurologiska sjukdomar och minnets allra minsta beståndsdelar. I sitt yrke träffar han patienter med sjukdomar som på olika sätt påverkar hjärnan.

Förutom att forska och skriva föreläser Pontus om medvetandet, jaget och minnet, ofta kopplat till hur det påverkar vår kreativitet, vårt beslutsfattande och våra känsloliv. Under åren med podden Mellan Öronen försökte han, forskaren Helena Backlund Wasling och neurologen Daniel Jons, reda ut allt om den fascinerande ett och ett halvt-kilosklumpen ihop med gäster som ”svensken med världens bästa doftsinne” och ”prästen som saknar känsel”.

Knaster (2014)
Den blöta klump som är vår hjärna väger knappt ett och ett halvt kilo och utgör två procent av kroppsvikten. Ja, lite mindre hos en tidigare ledamot i Franska akademien, som det ska visa sig i hjärnforskaren Pontus Waslings bok och upptäcktsfärd i jakten på vårt jag. Ändå är det som vår hjärna åstadkommer ett av de största mysterierna i universum: vårt medvetande och vår uppfattning om oss själva som varelser med personlighet, känslor och uppfattningsförmåga.

Minnet Fram och Tillbaka (2014)
Om minnet är så bra, varför glömmer vi? Är det så att vårt dåliga minne faktiskt är en förutsättning för ett lyckligt liv? Och har du undrat varför det är så svårt att leva i nuet? Minnet, fram och tillbaka är en fascinerande berättelse om den avgörande rollen våra minnen spelar. Minnets starka dragningskraft får oss att ständigt försvinna från nuet, tillbaka till det förflutna. Samtidigt behövs dina minnen för att konstruera bilder av framtiden. Genom att förstå hjärnans skådespel kan du lära dig att ta bättre beslut, bryta vanans makt och bättre utnyttja de kreativa krafterna i din hjärna. Genom att förstå ditt minne kan du också förstå dig själv.

Gourmetsyndromet (2014)
Njut så blir du lycklig, eller? Vi strävar ständigt efter nya njutningar i våra liv och en allt större del av våra intäkter läggs på kulinariska upplevelser, exklusiva resor och dyrbar hemelektronik. Förmågan att njuta är en av de företeelser som gör oss mänskliga och alla värdesätter vi de ögonblick då vi upplever välbehag. Men vad är det egentligen som händer i hjärnan när vi njuter, och hur påverkar välbehaget vårt minne? Behöver vi njuta, och framför allt – gör det oss lyckligare?

Musik:
Patrik
Stream Lakey https://on.soundcloud.com/qBnE
PYC https://pycmusic.bandcamp.com/track/move-your-body

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)